15 σούπερ συμβουλές για μαμαδομπλόγκερς που θέλουν να κάνουν τη διαφορά

Αν έχεις ξεκινήσει ή σκέφτεσαι να ξεκινήσεις το δικό σου μαμαδομπλογκ ,τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα! Ρωτήσαμε τις mom & family bloggers του δικτύου μας τα μυστικά της επιτυχίας τους και σου παρουσιάζουμε τις συμβουλές που μοιράστηκαν μαζί μας! Δώσε βάση γιατί πρόκειται για μικρά "διαμαντάκια" που θα σε βοηθήσουν πάρα πολύ στο ξεκίνημά σου αλλά και στην πορεία σου ως mom / family blogger.
greek-mom-bloggers-success-tips




Ξεκινάμε με την Πηνελόπη https://mamalove.gr


Είσαι μαμά (πώς αλλιώς σου μπήκε το μικρόβιο να γίνεις mom blogger;).
mom-bloggers-simvoules-tips

Παλεύεις καθημερινά με τη δουλειά σου, τις οικογενειακές - και μη - υποχρεώσεις, πάνες, μπάνια, βόλτες να ξεσκάσει το παιδί και ναι, σου μπήκε η ιδέα να φτιάξεις το δικό σου blog. Για αποσυμφόρηση; Για ανατροφοδότηση; Για ανταλλαγή εμπειριών; Whatever… Αρχίζεις να περιφέρεσαι με περισσή ευκολία στα δαιδαλώδη στενά (και λεωφόρους καμιά φορά) του διαδικτύου, βρίσκεις τα μαμαδομπλόγκ που σου αρέσουν κι άλλα που απορρίπτεις από την αρχή. Διαβάζεις συμβουλές, θέλεις να ξεκινήσεις, αλλά δε συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο από το τέλειο… Είσαι supermama εξάλλου, ποτέ δε συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο από το τέλειο… Διαβάζεις άρθρα, συμβουλές, κρατάς γραπτές ή υποσυνείδητες σημειώσεις και ήρθε η ώρα να κάνεις το ξεσκαρτάρισμά σου! Να λοιπόν η δική μου «Βίβλος»:
  • Εστίασε στην ηλικιακή κατηγορία που σου είναι πιο οικεία. Εφόσον το blog δεν είναι μία ιστοσελίδα γενικού περιεχομένου, αλλά ένα ιστολόγιο, στο οποίο θα καταγράφεις τις προσωπικές σου εμπειρίες, προτίμησε τα άρθρα, οι δραστηριότητες και ό,τι άλλο δημοσιεύεις, να αφορούν στην ηλικιακή κατηγορία του/των παιδιού/-ών σου. Έτσι, θα προσεγγίζεις τα θέματά σου από την πλευρά της μαμάς κι όχι από την εγκυκλοπαιδική οπτική των πραγμάτων.
  • Χρόνου φείδου: Όταν ξεκίνησα το blogging, είχα διαβάσει ότι το νούμερο ένα μυστικό για να πετύχει το blog σου, είναι η συνέπεια. Αυτή η προσμονή του αναγνώστη, που περιμένει π.χ. κάθε Παρασκευή να διαβάσει το καινούριο σου άρθρο, κάνει την ανάγνωση ακόμη πιο συναρπαστική. Φευ… Έχω ξοδέψει άπειρες ώρες με το laptop στα γόνατα να το κοιτάζω, να με κοιτάζει, αλλά κανείς από τους δυο μας να μην κάνει την πρώτη κίνηση… Κι όταν είναι νέα – ειδικά – μαμά, ο χρόνος σου είναι πραγματικά περιορισμένος. Ας μη γελιόμαστε: Η έμπνευση δεν έρχεται κατά παραγγελία, δεν ορίζεις εσύ πότε και τι θα γράψεις. Μη βάζεις πρόγραμμα στα άρθρα σου, γιατί το πιο πιθανό είναι να σπαταλήσεις το χρόνο σου γράφοντας και σβήνοντας, αφού τίποτα δε θα σε ικανοποιεί. Ή – ακόμα χειρότερα – να δημοσιεύσεις ένα άρθρο το οποίο είναι κατώτερο των προσδοκιών σου.
  • Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός: Προετοιμάσου σωστά. Έχε πάντα κοντά σου ένα σημειωματάριο ή ακόμη και το κινητό σου και κατάγραψε τις ιδέες σου, τις εμπειρίες με τα παιδάκια σου, τα επιτεύγματά τους… Όλα αυτά δηλαδή που θα μπορούσαν να μετουσιωθούν σε ενδιαφέροντα άρθρα. Όταν θα έχεις φτιάξει τον αρχικό ιστό, η τελική διαμόρφωση του άρθρου θα είναι πολύ πιο εύκολη απ’ ό,τι περίμενες!
  • The bad monkeysΌταν ξεκινάς το δικό σου μπλογκ, είναι σχεδόν αδύνατο να βασιστείς σε αποκλειστικά και μόνο δικές σου ιδέες. Θα διαβάσεις άλλα ιστολόγια που σου αρέσουν, θα αντλήσεις έμπνευση, ιδέες, θέματα που δεν είχες σκεφτεί αλλά θεωρείς ότι θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν το αναγνωστικό σου κοινό. Μην πέσεις όμως στην παγίδα του copy-paste. Φρόντισε τα άρθρα σου να έχουν το δικό σου ύφος και προσωπικό στυλ. Εμπνεύσου, αλλά μην αντιγράφεις. Είναι υποτιμητικό για εσένα και άδικο για αυτόν που κόπιασε να γράψει το αυθεντικό άρθρο.
  • And the good monkeys Υπάρχει ωστόσο και μια «μαΐμού» που επιβάλλεται να γνωρίσεις! Είναι το MailChimp (https://mailchimp.com/), ένα εξαιρετικό εργαλείο που θα σε βοηθήσει να χτίσεις και να διαχειριστείς την ηλεκτρονική σου λίστα αλληλογραφίας, αλλά και να κρατάς ενήμερους τους αναγνώστες σου για κάθε καινούριο άρθρο που ανεβάζεις στο blog σου ή ακόμη και για να αποκτήσεις μαζί τους μια πιο φιλική, εξομολογητική σχέση!
  • Κράτα τα παιδιά μακριά από όλο αυτό… Μπορεί η αρχική ιδέα του blog σου να γεννήθηκε μαζί με το παιδάκι σου, όμως – αλήθεια – πρέπει να το κρατήσεις μακριά από όλο αυτό. Μην μπεις στον πειρασμό να δημοσιεύσεις ευαίσθητες λεπτομέρειες και πληροφορίες για τη ζωή του παιδιού (σε ποιο σχολείο φοιτά, φωτογραφίες από το μπάνιο του, πληροφορίες για το πάρκο ή τους παιδότοπους που συχνάζετε). Ακόμη κι αν η χαρά σου να μοιραστείς την καθημερινότητά σου με τους καινούριους, διαδικτυακούς σου φίλους σε παρασέρνει, σκέψου ότι ίσως αυτό να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του μωρού σου ή/ και ολόκληρης της οικογένειάς σου.
  • Let’s get social! Ο πιο εύκολος τρόπος για να διαδοθεί γρηγορότερα το blog σου χωρίς να χρειαστεί να σπαταλήσεις μια περιουσία στις διαφημίσεις της google, είναι η διασύνδεση! Κοινοποίησε κάθε άρθρο που ανεβάζεις στους λογαριασμούς σου στα κοινωνικά δίκτυα! Έτσι, οι ακόλουθοί σου θα είναι πάντα ενημερωμένοι για τη δραστηριότητα του ιστολογίου σου!

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία!


Συνεχίζουμε με το Κορίτσι Μάλαμα https://koritsimalama.blogspot.com/


Μια mom/ family blogger καλό θα ήταν να...

  • Να γίνει μέρος της ομάδας Greek Women Bloggers στο Facebook για να ρωτά ό,τι την απασχολεί
  • Να μη φοβάται να δίνει δημόσια credits σε όποιον τη βοηθά ή όποιον της δίνει μια ιδέα για ένα post. Ο καθένας εκτιμά την ευγνωμοσύνη
  • Να μη φοβάται να βοηθά άλλες bloggers με οποιονδήποτε τρόπο. Αν οι αναγνώστες της γνωρίσουν κάποιο άλλο blog, αυτό δε σημαίνει ότι το δικό της θα χάσει επισκεψιμότητα. Ίσα ίσα μέσα από τις ποιοτικές της προτάσεις, θα την εμπιστεύονται και θα θέλουν να βλέπουν ό,τι έχει να τους προτείνει.
  • Να είναι έντιμη και ειλικρινής απέναντι στο κοινό της! Οι αναγνώστες είναι πάνω από τις εταιρείες και πάνω από την τέλεια εικόνα που κάποιοι προσπαθούν να προβάλουν γύρω από τη ζωή τους!
  • Η νο.1 εφαρμογή που χρησιμοποιώ είναι το Canva μέσω Android. Φτιάχνω τα πάντα εκεί: φωτογραφίες για το blog και τους διαγωνισμούς, κολάζ και banners για κάθε χρήση.

Και κλείνουμε με την Ιωάννα  https://tocafetismamas.gr/


Υπάρχουν bloggers που καταπιάνονται με πολύ σαφή και συγκεκριμένα θέματα και έτσι με το που τους γνωρίζεις ξέρεις τι να περιμένεις από αυτούς. Για παράδειγμα υπάρχουν bloggers που ασχολούνται με το φαγητό (food bloggers), τις κατασκευές (DIY bloggers), τα ταξίδια (travel bloggers),  την ομορφιά (beauty bloggers), τα βιβλία (book bloggers) κοκ. Το mom blogging από την άλλη πλευρά είναι μια κατηγορία η οποία εμπεριέχει τα πάντα, όπως ακριβώς και η ιδιότητα της μαμάς! Μία μητέρα στην καθημερινότητα της με τα παιδιά λίγο πολύ καταπιάνεται με όλα τα παραπάνω και μέσα από το blog της έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να τα καταγράψει.
  • Ένα κομμάτι που χρειάζεται σκέψη είναι το εξής: Το mom και family blogging περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο θα απαιτήσει από την mom blogger να  αποκαλύψει αναπόφευκτα αρκετά προσωπικά δεδομένα, αλλά και λεπτομέρειες  που συχνά αφορούν όχι μόνο την ίδια, αλλά και  τρίτους (και δη ανήλικα). Είναι, λοιπόν, στην κρίση της μαμάς να αναλογιστεί κάθε φορά  τι δημόσια θα αποκαλύπτει αλλά και να αποφασίσει τον τρόπο και το μέτρο της έκθεσης που θα πάρουν πάνω τους και τα λοιπά μέλη της οικογένειας.
  • Ένα δεύτερο κομμάτι που χρειάζεται προσοχή είναι να καταφέρει η mom blogger να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην ιδιότητα της ως μαμά και την ιδιότητα της ως blogger. Το blogging μπορεί να γίνει τρομερά εθιστικό και ειδικά στο ξεκίνημα του απαιτεί πολύ χρόνο και συνεχή προσπάθεια για να έχει θετική ανταπόκριση. Ακριβώς όπως και η ανατροφή των παιδιών! Προσωπικά δεν κρύβω ότι υπήρχαν φορές (ευτυχώς όχι πολλές) που η επιθυμία μου να ικανοποιηθούν οι κανόνες SEO  και γενικότερα να κερδίσω όσους περισσότερους  blog - πόντους  γίνεται, με έκαναν να χάνω πόντους ως μαμά που σαφέστατα είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό και ουσιώδες.
  • Κλείνοντας  θα ήθελα να επισημάνω  ότι δεν χρειάζεται να είσαι τέλεια μαμά για να είσαι mom blogger . Άλλωστε η τέλεια μαμά δεν είναι παρά ένα μυθικό πρόσωπο. Το mom blogging αφορά στην ανάγκη και την ικανοποίηση που φέρνει το μοίρασμα όμορφων οικογενειακών στιγμών, ιδεών, συμβουλών κλπ. Δεν είναι επίδειξη ούτε διαγωνισμός για το ποια είναι καλύτερη μαμά. Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της ρυθμούς και κώδικες και τις δικές της κόκκινες  γραμμές.  Είναι ωραίο και βοηθητικό να παρακολουθείς και άλλες mom bloggers, να εμπνέεσαι από αυτές, αλλά να μην προσπαθείς να τις αντιγράψεις. Κάθε μια έχει  διαφορετικό τύπο, ύφος και στυλ. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους.

Σε μια μητέρα που θα ήθελε να ξεκινήσει σήμερα το blogging θα της έλεγα δίχως άλλο: κάν΄το έτσι όπως εσύ νιώθεις άνετα, με τους δικούς σου κανόνες , το δικό σου προσωπικό στοιχείο και κοίταξε να το απολαύσεις και όπως και να χει δεν θα βγεις χαμένη…

Δε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο με τις συμβουλές που μοιράστηκαν απλόχερα οι 3 bloggers που φιλοξενήσαμε σήμερα! 
Αν είσαι mom blogger ή family blogger γράψε μας και τις δικές σου συμβουλές στα σχόλια!
mom-bloggers-tips-simvoules


Share:

Δημοσίευση σχολίου

Designed by Greek Women Bloggers